GENTLE HOUSE V

София, м.“Киноцентъра" 3-та част-разширение

Описание

Комплекс от 4 еднофамилни къщи, разположени в кв. Бояна, м. „Киноцентъра”

Жилищната група „GENTLE HOUSE V“ се състои от четири еднофамилни къщи в сключено застрояване в кв. Бояна, м. „Киноцентъра III част“ в имот с достъп откъм ул. „Голяма могила“, осигуряваща непосредствена връзка до бул. „Околовръстен път“.

Къщите са ситуирани в началото на вече благоустроения и модерен комплекс „GENTLE HOUSE“, известен с висококачествена архитектура и строителство, както и с богатото си озеленяване и впечатляваща ландшафтна архитектура. Комплексът се развива устойчиво в продължение на повече от 15 години, като винаги е бил огледало на съвременните тенденции в дизайна и строителните технологии. Далеч от идеята за типизация и унификация, но запазвайки усещането за хармоничен ансамбъл, всеки нов етап, всяка нова група от къщи и всяка нова сграда развива и допълва динамичното равновесие, в което форми и материали изграждат постоянно развиващия се организъм на комплекса, оставяйки го във всеки момент композиционно завършен, но и отворен за последващо развитие.

В този контекст на високи изисквания към пространственото и архитектурноградоустройственото оформяне на новия „подкомплекс“ разработеното решение е едно естествено продължение във всяко отношение.

ЧЕТИРИТЕ ЛУКСОЗНИ ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЕДНА ПУЛСИРАЩА КОМПОЗИЦИЯ в която детайли, форми, материали и организация съставляват едно цяло, състоящо се от отделни, различаващи се функционално и архитектурно, обеми. Функционалните и архитектурните различия, базиращи се на конкретното ситуационно разположение на всяка от къщите в парцела, както и изложението им, правят по естествен начин композицията жива и неповторима.

Много характерно за „GENTLE HOUSE V“ е функционалното решение на партерния етаж, където преливащите пространства на дневна, кухня и трапезария се доразвиват в междинните предпространства на покритите тераси и завършват в разработения на ниво интериорен детайл – двор. Този напълно изолиран от останалите двор създава усещането за перистил – открито, но интимно пространство – естествено продължение на интериора, напълно интегрирано, функционално пространствено и естетически с помещенията за дневно обитаване. По този начин се получава просторно пулсиращо пространство, в което категориите вън-вътре губят стандартното си значение.

На ниво вход (на сутеренно ниво), достъпът към който е осигурен чрез обща за четирите къщи вътрешна алея, къщата съдържа представителен вестибюл с гардеробна и санитарен възел, гараж за две коли, технически помещения, киносалон и една „специална стая“ за гости, която би могла да изпълнява и други допълващи функции като кабинет – така популярния напоследък Home office, с естествено осветление и собствен двор с екзотична градина. Горното ниво е с нормалното съдържание за жилище – три спални и две бани, както и една тераса, към която има достъп от всички помещения на етажа чрез общ коридор. Връзката с долното ниво се осъществява с еднораменна ажурна стълба с горно осветление, ситуирана като миниатриум, даващ светлина и сглобяващ пространствата на двете нива. Фасадите са решени с вентилируема облицовка от предварително произведени релефни панели от високоякостен бетон, окачени пред термофасадна система и вентилириуема дървена обшивка с топлоизолация от минерална вата. Външните ограждащи стени са зидани от кухи керамични блокове и бетон. Фасадното остъкляване с височина от пода до тавана на помещенията е от алуминиева профилна система с прекъснат термомост и двукамерни стъклопакети. На ниво партер от дневната и трапезарията към терасата и двора са предвидени остъклявания тип „хармоника“. За всички помещения в къщите, включително и в гаражите, е предвидено лъчисто подово отопление, захранено от термопомпена система „въздух-вода“. За всяка къща се предвижда система „умен дом“ за автоматизирано управление и контрол на потреблението на енергия.

Прочети повече

За имота

Главен Архитект: А. Панов
Площ УПИ: 1784 м2
РЗП + Включен сутерен: 455-470 м2
Двор: 200 - 305 м2

Адрес

София, м.“Киноцентъра" 3-та част-разширение

House III

House IV

House V

House II C

House II B

House II A

House I C

House I B

House I a